Varmepumpe i stedet for oliefyr

Hvis du har et gammelt oliefyr, der synger på sidste vers – så er der mange penge at spare, ved at investere i en varmepumpe. Energiministeriet vurderer, at husstande med et gammelt oliefyr kan spare op mod 50 % på elregningen, ved at investere i en moderne varmepumpe. Udover den store besparelse, skåner du også miljøet, da du lukker væsentligt mindre CO2 ud om året.

Prisen på varmepumper er faldet væsentligt de seneste år, og samtidig er de blevet væsentligt mere effektive. For dig, som boligejer, er det en gylden mulighed for at spare flere tusinde kroner om året på varme. Ifølge Energiministeriet kan du, i eksempelvis et hus på 180 m2, spare op mod 12500 danske kroner om året. Dit moderne jordvarmeanlæg er således betalt tilbage på 6-7 år – og herefter er det en ren overskudsforretning.

Hvilken varmepumpe passer dig

Der findes tre forskellige typer af varmepumper; luft-til-luft varmepumper, luft-til-vand varmepumper og jordvarmeanlæg. De har hver især forskellige egenskaber, og passer således til forskellige behov. I dette afsnit kan du blive klogere på, hvilken løsning der passer dig.

Luft-til-luft varmepumper

Disse typer varmepumper udnytter den energi, der findes i luften, til at levere varme til din husstand. Derudover har denne type varmepumpe også forskellige muligheder mht. filtrering af luften – således at fugt, skimmel, allergener og vira effektivt bliver filtreret fra.

Luft-til-luft varmepumper er bedst til mindre huse. Den består af en ude- og indedel. Udedelen monteres på ydervæggen – og indedelen monteres på indervæggen. En luft-til-luft pumpe leverer normalvis kun varm luft til det rum, hvor indedelen er monteret – men kan bruges som supplement til de øvrige rum i huset. Denne type varmepumpe leverer ikke varmt brugsvand: https://bedste-varmepumpe.dk/luft-til-luft-varmepumpe/

En af de ting du skal være opmærksom på med denne type varmepumpe, er støjen. De billigere udgaver kan producere meget støj – så det er en god ide, at give lidt ekstra, for således at slippe for baggrundstøjen. Både for din egen og dine naboers skyld.

Luft-til-vand varmepumper

Ligesom luft-til-luft varmepumpen, udnytter denne type varmepumpe luftens energi, til at kunne producere varmt luft og varmt brugsvand i boligen. Ligeledes består luft-til-vand varmepumpen af en ude- og indedel.

Udedelen er en stor ventilator, der suger udeluften gennem varmepumpen. Indedelen overfører varmen til varmeanlægget, hvorefter varmen ledes ud i radiatorerne – og sørger for det varme brugsvand.

Denne type varmepumpe fungerer mest effektivt, såfremt du har gulvvarme. Dette betyder nemlig, at varmepumpen skal levere en lavere fremløbstemperatur – hvorfor den høje effektivitet bevares. Læs mere om luft til vand varmepumper: https://bedste-varmepumpe.dk/luft-til-vand-varmepumpe/

Jordvarmeanlæg

Hvis du har meget plads i din have, og er træt af dit gamle oliefyr – så er et jordvarmeanlæg den mest effektive og bedste løsning. Anlægget består af en jordslange der graves ned, og en indedel i form af en varmepumpe. Jorden indeholder en masse varme – hele året – som jordvarmeanlægget bruger til at opvarme din husstand og producere varmt brugsvand.

Jordvarmeanlæg er, ligesom luft-til-vand varmepumper, mest effektive ved gulvvarme. Den lavere fremløbstemperatur øger varmepumpens effektivitet. Effektiviteten på din varmepumpe falder typisk 2-3 % for hver grad fremløbstemperaturen skal øges. En varmepumpe døjer med at producere mere varme end 55 grader celcius – så derfor er et jordvarmeanlæg skræddersyet til gulvvarme.

For at kunne etablere et jordvarmeanlæg skal du som udgangspunkt regne med, at bruge 2 m2 jordareal pr. m2 bolig der skal varmes op. Med andre ord, hvis du har et hus på 100 m2,  skal du bruge 200 m2 jordareal til nedgravning af slanger. Læs mere om jordvarme her: https://xn--jordvarmeanlg-fgb.dk/

Disclaimer

2 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *